Управление АгроБизнесом » Статьи » Нарахування військового збору та ПДФО при виплаті заробітної плати та паїв натурою.

Нарахування військового збору та ПДФО при виплаті заробітної плати та паїв натурою.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII від 28.12.2014 року внесено ряд змін до оподаткування доходів фізичних осіб.
Вказаним законом з 2015 року збільшено ставки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Для основних видів доходів (що не підпадають під спеціальну ставку оподаткування), сума яких перевищує 10 мінімальних зарплат на місяць (більше 12 180 грн.), – ставка податку піднята до 20% (раніше 17% – абз. 1 п. 167.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). До бази оподаткування ПДФО, яка не перевищує 10 мінімальних зарплат, як і раніше, застосовується ставка 15%.
Також законом України № 71-VIII від 28.12.2014 року військовий збір, який було запроваджено начебто до кінця 2014 року, продовжили «до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України», тобто – на невизначений час. З урахуванням такої "невизначеності", ми можемо сміливо сказати, що у нас з’явився ще один, можливо, постійний, обов’язковий платіж.
Крім того, законодавець вирішив, що продовження строку сплати військового збору недостатньо, і розширив об’єкт оподаткування збором. Тепер, відповідно до п.п. 1.2 п. 16-1 підр. 10 розділу ХХ ПКУ «1.2. Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 цього Кодексу». Стаття 163 ПКУ визначає об’єкт оподаткування ПДФО. Тобто виходить, що об’єкт оподаткування військовий збором тепер тотожний об’єкту оподаткування ПДФО. Якщо раніше військовий збір сплачувався виключно з доходів, пов’язаних з відносинами трудового найму, то тепер об’єктом оподаткування військовим збором є, на додаток, і пасивні доходи, щодо яких ставку підняли до 20%, і доходи від надання майна в оренду, роялті, іноземні доходи.
Виходить що при виплаті доходів в грошовій формі та розрахунок податків та зборів з даного доходу нічого особливого не передбачає.
А виплата доходів у негрошовій формі хоч і не є рідкістю для українських суб’єктів господарювання, і в принципі нічого поганого в отриманні громадянами доходів натурою немає, але є проблеми і чималі у податкових агентів і страхувальників з порядком обчислення і сплати податків і зборів з такого виду доходів. До того ж для утримання ПДФО до таких доходів необхідно застосовувати спеціальний коефіцієнт, який збільшує дохід як раз на суму ПДФО.

Для розрахунку даного коефіцієнта використовується формула:

К = 100 / (100 - Сп) = 100/(100-15) = 1,176470
де – «Сп» ставка ПДФО.

Даний коефіцієнт застосовується лише для розрахунку ПДФО, оскільки ПКУ не передбачено застосування негрошового коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ, під час розрахунку військового збору.
Отже, можна зробити висновок: при виплаті зарплати (паїв) у натуральній формі дохід буде розрахований за вартістю продукції, що не перевищує її собівартість. Проте об’єкт для нарахування ПДФО визначається виходячи зі звичайної ціни (з урахуванням ПДВ та акцизу) та збільшується на коефіцієнт 1,176470.
При виплати грошової частини доходу ПДФО розраховується за загальними правилами.

Далі розглянемо застосування даного механізму при виплаті заробітної плати та паїв в програмному продукті «Управління Агробізнесом для України».
Для відображення операцій виплати доходів в натуральній формі передбачено документ «Відомість натуроплати» (Рис. 1).



Рис. 1 Документ «Відомість натуральної оплати»


Для відображення факту реалізації даної продукції створюється документ «Реалізація товарів та послуг». В програмному продукті передбачено автоматичне його створення на основі документа «Відомість натуроплати» натисненням в формі документа на гіперпосилання «Виконати реалізацію» (рис. 1 пункт 8). Після чого відбувається автоматичне створення та заповнення документа (Рис. 2).

Рис. 2 Документ «Реалізація товарів та послуг»


Заповнення даних документів відображається аналогічним чином і по іншим видам операцій відомості натуроплати, незалежно від працівника чи пайовика. Винятком стають лише варіанти оплати натурою продукцією власного виробництва (корма, молоко, тварини…) для який передбачено свій документ реалізації. Дані документи також будуть створюватися автоматично.
Наступним етапом виплати доходів працівників/пайовиків буде віднесення їх в рахунок паю чи зарплати. Для цього автоматично буде створюватися документ по зарплаті («Зарплата до виплати») або по паям («Паї до виплати»).
Зарплата до виплати.
Операції по нарахуванню військового збору та ПДФО відображаються в момент нарахування самої суми заробітної плати, документом «Нарахування зарплати працівникам організації» (Рис 3. Нарахування зарплати).

Рис. 3 Документ «Нарахування зарплати працівникам організації»


А при виплаті відбувається залік заборгованості в рахунок оплати праці (рис. 4)

Рис. 4 Документ «Зарплата до виплати»


При виплаті працівнику залишків заробітної плати відбувається розрахунок самого залишку, та заповнення даних по податках для перерахунку в бюджет (Рис. 5)

Рис. 5 Документ «Зарплата до виплати (податки)»


Щодо виплати в рахунок паю, то тут можливі два варіанти відображення (нарахування) податків:
1) виплата + нарахування в грошовому виразі;
2) виплата + нарахування натуроплатою;
* В даному випадку буде створено документ з видом операції «Натуроплата», при цьому розрахунок податків матиме свою формулу, оскільки для визначення військового збору натуральний коефіцієнт не застосовується (Рис. 6).
…«Пунктом 16 прим. 1 підрозділу 10 (розділу XX) ПКУ для військового збору застосування коефіцієнта, визначеного пунктом 164.5 ст. 164 Кодексу, не передбачено.»

Рис. 6 Документ «Паї до виплати»


Тому для того щоб в подальшому всі нараховані та сплачені податки по паям (натуроплаті) збігались, на основі даної відомості необхідно створити документ «Нарахування паїв» (Рис. 7).

Рис. 7 Документ «Нарахування паїв»

*Виплата паїв в грошовому еквіваленті нічого складного не передбачає, і відображення операції по виплаті чи нарахуванні паїв несе в собі однаковий механізм розрахунку податків, де податки визначаються з сум нарахованих (виплачених) доходів без застосування жодних коефіцієнтів.
 
Статьи 27.05.2015